Doelstellingen van de Stichting Collectively Strongly Rooted in 2024-2030

Stichting Collectively Strongly Rooted is een organisatie die zich richt op het ondersteunen, behartigen van de belangen, vertegenwoordigen en bevorderen van het welzijn van mensen, organisaties, instellingen en – ondernemingen van Afrikaanse migranten in Nederland die zich in een kwetsbare positie bevinden, dit in de ruimste zin van het woord. De doelgroep van de stichting wordt gevormd door migranten wiens roots in Sub Sahara Afrika liggen. Dat gaat zowel om nieuwkomers die de laatste jaren zijn gearriveerd, als om Afrikanen die al jaren in Nederland woonachtig zijn, als om mensen vanuit de Afrikaanse diasporagemeenschappen elders in de wereld (zoals Suriname en Caribisch gebied). De komende jaren 2024-2030 wil de stichting zich focussen op de geestelijke gezondheid van onze doelgroep.

Het is bekend dat de doelgroep zich in moeilijk politiek en maatschappelijk positie niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en elders bevinden. Met zware geschiedenissen dat steeds doorwerkt tot op heden zoals tot slaafgemaakte, slavernij, kolonialisme, oorlogen, bedrogen, armoede, racisme, maatschappelijk uitsluiting van basisbehoeften, discriminatie enzovoort, wil de stichting zeven taal cluster van kernactiviteiten gaan doen. Dit hebben wij gekozen na tien jaar onderzoek, maar ook gezien de maatschappelijk ontwikkeling in de samenleving achten wij dit clusters als kernen. Wij richten ons met onze doelstelling op de zeven concrete cluster kernactiviteiten.

Onderwijs

Onderwijs is het voeden van de geestelijke en spiritueel welzijn. De doelgroep heeft mentale kracht nodig om de uitdaging aan te kunnen. Wij gaan dit doen door het geven en verzorgen van lezingen, trainingen, workshops en/of opleidingen.Het ontwikkelen en/of uitvoeren van een volwaardig totaal-, begeleidings-, scholings- en/of werktraject al dan niet in samenwerking met een opleidingsinstituut, teneinde arbeids- en — ondernemerskansen te creëren, zowel in Nederland als daarbuiten.

Gezond en welzijn

Het werken aan gezondheid en welzijn op spirituele, mentale of geestelijke en fysieke gebieden behoren tot de holistisch kijk op welzijn dat culturele erfenis is van de doelgroep. Dat een kloof is tussen de doelgroep en gezondheid professionals is evident. Als er overal artsen en gezondheid en zorgprofessionals zijn die je niet kan begrijpen of je onjuiste diagnose geven of zomaar wegsturen kan de handeling de klacht erger maken. Mensen raken in de war.

Tegelijkertijd is het voor de zorgprofessionals niet makkelijk om te ontdekken dat ondanks hun volledig opleiding achter kwamen dat ze niet voldoende opgeleid zijn om bepaalde doelgroep te kunnen ondersteunen of behandelen. De verkeerde diagnose maken de zorgprofessionals onzeker van hun beroep. Om dit kloof en pijn van beide kanten te dichten behandeling we de doelgroep, d.m.v. interventie-activiteitentraject en cultuur sensitieve zorg.

Participatie en verbinding

Het dichten van kloven tussen migranten en niet-migranten nemen wij serieus, want wij zien waartoe de kloof kan leiden. Het bieden van sociaal-maatschappelijke begeleiding en ondersteuning aan beide kanten is nodig voor verbinding. Onze inzet werkt verbindend en tegen isolement en uitsluiting. Het bevorderen van het wederzijds vertrouwen, de samenwerking en begrip tussen Nederlanders, Europeanen en migranten is nodig om duurzaam verbinding te stimuleren. Gesprek met elkaar is een van het beste middel voor verbinding. Het tot stand brengen van een vreedzame dialoog en uitwisseling tussen migranten en niet-migranten, mede ter bevordering van wederzijds begrip, respect en vertrouwen maken wij gebruik van als onderdeel van onze methodiek. Wij organiseren evenementen, activiteiten en/of bijeenkomsten samen en werken ook samen met diverse relevante organisaties en instellingen of nemen we deel in activiteiten met organisaties die een maatschappelijke participatie en het algemeen welzijn van de doelgroep nastreven.

Onderzoek en kennisborging

Er weinig kennis over de doelgroep en vaak is de informatie over hen niet juist gezien de bron en interpretatie. Wij doen onderzoek rekening houdend met hun culturele erfenis en achtergrond. Wij borgen de informatie in boeken en tijdschriften maar ook elders. Onze duurzaamste borging is in de mens zelf. Resultaten uit onze onderzoeken verzamelen en verstrekken we de informatie zodat anderen belangen hebbend dit kunnen gebruiken. Wetenschappelijke kennis verzamelen, borgen en implementeren in concrete handelingsonderzoek en kenniscentrum.

Internationaal duurzaam verbinding

Omdat de doelgroep zowel internationaal als intercontinentaal zijn werken wij zowel nationaal als internationaal. Datgene te doen of te laten verrichten wat naar het oordeel van het bestuur noodzakelijk, nuttig en/of gewenst is. Wij gedragen ons zoals de doelgroep zich natuurlijk gedragen. Wij zijn waar ze zijn. Wij weten waar ze vandaan komen. Wij gaan met hen op hun pad.

Aanwezigheid in de media

Wij bieden informatie over de activiteiten van de stichting, onder andere door gebruikmaking van de verschillende beschikbare vormen van media. Wij zijn aanwezig in de media en realiseren een migranten-platform zodat de doelgroep te vinden is.

Netwerk en diensten

Dat de doelgroep een netwerk hebben waar ze hun talenten en diensten met elkaar kunnen delen en ook met anderen lijkt ons nuttig en zingeving. Wij ontwikkelen en realiseren een Vrijwilligersnetwerk maar ook professionals netwerk.